W amfiteatrze jest 20 rzedow ponumerowanych krzeselek .W pierwszym rzedzie jest
kamczatka: W amfiteatrze jest 20 rzedow ponumerowanych krzeselek .W pierwszym rzedzie jest 37 krzeselek a
w kazdym nastepnym rzedzie sa o 3 trzy miejsca wiecej niz w poprzednim.Miejsca w pierwszym
rzedzie maja numery od 1 do 37 a w drugim od 38 do 77 itd
b)jakie numery maja miejsca w ostatnim rzedzie ?
22 paź 19:07
Janek191:
a)
a1 = 37
r = 3
n = 20
więc
a20 = a1 + 19*r = 37 + 19*3 = 37 + 57 = 94
S20 = 0,5*[ a1 + a20]*20 = 10*[ 37 + 94] = 10*131 = 1 310
1 310 − 94 = 1 216
Odp. Miejsca w ostatnim rzędzie mają numery od 1 217 do 1 310.
=======================================================
22 paź 21:05
kamczatka: o wielkie dzięki
23 paź 13:26