Oblicz wartości parametru m.
ilovemud: a)Wyznacz wszystkie wartości parametru m , dla których istnieje kąt ostry z ,taki że
tgx=−m2−5m+6
0<x<90
mam tutaj dać ze tgx ∊ (√3/3,√3) ?
b)Wyznacz liczbę m, jeśli wiadomo ,że kąt ostry x taki ze tgx=−m2−5m+6, jest równy 45 stopni.
w drugim że tg45=1 ?
Wychodzą mi liczby niewymierne w delcie i nie wiem co żle robie.
22 paź 18:52
Hajtowy: a i b Δ jest taka sama z tego co widzę
Δ=25+24=49
22 paź 18:54
ilovemud: a to nie trzeba rozwiązać w pierwszym przykładzie dwóch nierówności ?
22 paź 18:58
PW: a)
tg x jest nieujemny dla wszystkich x∊[0,90°), a więc trzeba się ograniczyć do takich m, dla
których
(1) −m2−5m+6 ≥ 0.
Odwrotne wynikanie też jest prawdziwe − jeśli spełniona jest nierówność (1), to istnieje x,
taki że tgx = −m2−5m+6 (mówiąc prosto − każda liczba nieujemna jest wartością tangensa
jakiegoś kąta ostrego).
22 paź 21:15