matematykaszkolna.pl
Wyprowadzenie wzoru Piotr 10: Jak wyprowadzić ten wzór na kąt między dwoma prostymi: https://matematykaszkolna.pl/strona/1228.html Proszę o pomoc emotka
22 paź 18:48
MQ: a1 to tg kąta nachylenia 1 prostej a2 to tg kata nachylenia 2 prostej tgφ liczysz z tg różnicy kątów
22 paź 18:51
Hajtowy: Ten wzór jest w tablicach matematycznych, jeśli się nie mylę emotka
22 paź 18:51
Piotr 10: Ok. Wyprowadziłem już sobie, dzięki za pomoc emotka. Hajtowy wiem, ale zawsze wole wiedzieć skąd on się wziął niż używać go nie mając pojęcia o wyprowadzeniu
22 paź 18:55
PW: Piotrze 10, jesteś na dobrej drodze. Jest pewne niebezpieczeństwo związane z tą ciekawością − nie pamiętam wzorów, które potrafię wyprowadzić (no bo w razie potrzeby ...), a potem się mylę np. wyliczając wierzchołek paraboli.
22 paź 21:20
Piotr 10: emotka. Tak, ale większość wzorów mam w tablicach maturalnych. Ale na przykład przydatny bardzo wzór w geometrii analitycznej: wzór ogólny prostej prostopadłej do wektora u i przechodząca przez punkt P: A*(x−xo)+B*(y−y0)=0 , gdzie P(x0;y0), u=[A;B]. Niektórych trzeba się nauczyć ich, bo wyprowadzanie to stracenie czasu na maturze emotka
22 paź 21:31