Jane: 2/(log3x− 1) + 1 = 6 logx3
22 paź 18:27
Jane: pomogła by mi jakaś dobra dusza? była bym wdzięczna..
22 paź 18:40
Jane: up
22 paź 19:05
Janek191:
| 2 | |
| + 1 = 6 logx 3 ; x > 0 i x ≠ 1 |
| log3 x − 1 | |
| 2 | | 6 | |
| + 1 = |
| |
| log3 x − 1 | | log3 x | |
t = log
3 x
| | 2 | | 6 | |
|
| + 1 = |
| / * ( t − 1) |
| | t − 1 | | t | |
| | 6*( t − 1) | |
2 + t − 1 = |
| / * t |
| | t | |
t + t
2 = 6 t − 6
t
2 − 5t + 6 = 0
( t − 3)*( t − 2) = 0
t = 3 lub t = 2
zatem
log
3 x = 3 lub log
3 x = 2
x = 3
3 = 27 lub x = 3
2 = 9
===========================
22 paź 19:05