asdadaa
Wafel: Udowodnij, że dla każdego x należącego do R:
to 1− 1/pierwiastek z 2 to jest całość potęga liczby 2, tylko jakoś dziwnie to wygląda.
Z góry dziekuje..
22 paź 18:14
Wafel: pomoże ktoś?
22 paź 18:22
Wafel: ref
22 paź 18:28
Wafel: rrrrrr
22 paź 18:49
Wafel: rrrr
22 paź 19:03
Vax: Skorzystaj z tego, że dla a,b ≥ 0 zachodzi a+b ≥ 2√ab (podstaw a=2sinx , b=2cosx) a
następnie skorzystaj z tego, że sinx+cosx ≥ −√2
22 paź 19:49
Wafel: nie za bardzo rozumiem..
22 paź 19:52
Vax: 2sinx+2cosx ≥ 2√2sinx+cosx = 21 + (sinx+cosx)/2 ≥ 21 − √2/2 = 21 − 1/√2
22 paź 20:00
Wafel: skąd wiadomo, że sinx+cosx=1/
√2

bo nie za bardzo pamiętam.
22 paź 20:07
Vax: Tam nie ma znaku = tylko jest ≥, oraz nie 1/
√2 tylko −1/
√2
| | √2 | | √2 | |
Minimalną wartością sinx+cosx jest −√2, gdyż sinx+cosx = √2(sinx* |
| + |
| cosx) |
| | 2 | | 2 | |
=
√2*(sinx*cos(π/4) + sin(π/4)cosx) =
√2sin(x+π/4) ≥ −
√2
22 paź 20:30
Wafel: nadal nie rozumiem skąd się wzięło to 2do potęgi 1 + (sinx+cosx)/2 , mam chyba jakieś
zaćmienie dzisiaj.
22 paź 20:41