indukcja
mila: jak udowodnić indukcyjnie ∀n∊N (6| n
3 − n)? Chodzi mi o drugi krok indukcyjny
22 paź 17:57
ICSP: 6 | n3 − n ⇒ n3 − n = 6k gdzie k ∊ C
22 paź 18:04
mila: zalożenie i teze znalazłam

nie wiem jak przeprowadzic dowód
22 paź 18:12
mila: nie potrafie tak porzeksztalcac aby wyciagnac 6 przed nawias
22 paź 18:13
ICSP: (n+1)3 − n − 1 = n3 + 3n2 + 3n + 1 − n − 1 =
= n3 − n + 3n2 + 3n = 6k + 3n(n+1) = 6k1 no
3n(n+1) jest podzielne przez jako iloczyn liczby podzielnej przez 3 oraz liczby podzielnej
przez 2
22 paź 18:15
mila: dziękuję
22 paź 18:28