wykazywanie równości funkcji
Wiz: | | x4−9 | |
Wykaż, że funkcje f i g są równe, jeśli: f(x)= |
| oraz g(x)=x2−3 |
| | x2+3 | |
22 paź 17:54
Bizon:
przekształć i uprość −
22 paź 17:56
Wiz: No właśnie nie wiem jak to przeszktałcic − czy moglbys mi pokazac, ewentualnie naprowadzic?
22 paź 17:58
Aga1.: Najpierw podaj dziedziny tych funkcji i wykorzystaj x4−9=(x2−3)(x2+3)
22 paź 17:59
Marek: f(x)=g(x)
x4−9x2+3=x2−3
(x2+3)(x2−3)=x4−9
22 paź 18:00
Wiz: Już chyba wiem o co chodzi, dziękuję Wam bardzo
22 paź 18:02
Antek: I co wyszlo ? sa te funkcje rowne ?
23 paź 10:18
Garth:
Biorac pod uwage fakt, ze nalezalo wykazac, ze sa rowne, to raczej nic innego nie powinno
"wyjsc"

.
23 paź 10:44
Antek: Garth a wlasnie ze nie jest to takie oczywiste
Funkcje sa rowne jesli maja rowne dziedziny i te same wartosci funkcji dla tych samych
argumentow.
czy maja rowne dziedziny ?
23 paź 10:47
Garth:
Zadanie polega na wykazaniu, ze...
Jezeli te funkcje nie byly by rowne, znaczylo by to, ze albo do zadania wkradl sie jakis blad,
albo teza w nim zawarta jest falszywa...
A nawet jesli, to te funkcje maja rowne dziedziny i przyjmuja te same wartosci dla tych samych
argumentow. Jedynym [potencjalnym] zastrzezeniem co do dziedziny funkcji f(x) mogl by byc
dzielnik x2 + 3, ale ten zawsze przyjmuje wartosci dodatnie dla x rzeczywistego.
23 paź 10:58
Garth:
Hmm, "...ale ten zawsze przyjmuje wartosci dodatnie dla x rzeczywistego.", a wiec w
szczegolnosci jest rozny od zera.
23 paź 10:59
Antek: Garth pomino tego ze mam okulary ja zobaczylem ze tam jest x
2−3 a nie x
2+3

Stad moja watpliwosc
23 paź 11:02
Garth: Kazdemu sie moze zdarzyc
23 paź 11:04