funkcja
Tuśka : zaznacz na płaszczyźnie współrzędnych część wspólną zbiorów:
A={(x,y): |x+3| + |y−1|≤2}
B={(x,y): (x+3)2 + (y−1)2 ≥ 2}
22 paź 17:42
Aga1.: B:rysujesz okrąg o środku (−3,1) i r=√2 i zaznaczasz część na okręgu i poza wnętrzem
A: rozpatrujesz dwa przypadki
1)
Gdy y≥1
Ix+3I+y−1≤2
y≤−Ix+3I+3
(najpierw narysuj y=−Ix+3I+3)
2)
Gdy y<1
Ix+3I−y+1≤2
y≥Ix+3I−1.
22 paź 17:50
MQ: A −− to wnętrze kwadratu, wraz z krawędzią, o wierzchołkach w y=1±2 oraz x=−3±2
B −− to zewnętrze koła, wraz z krawędzią, o środku w (−3,1) i promieniu √2
22 paź 18:02