Liczby zespolone
zuza: | | (1−√3i6) | |
|
| = 1+√3i |
| | (1+√3i)5 | |
Ir
1I= 2
| | π | | 5 | |
IV ćwiartka czyli 2π− |
| = |
| π |
| | 3 | | 3 | |
Ir
2I=2
I ćwiartka
| | z1 | | r1 | |
stosuję ten wzór |
| = |
| (cos(φ1−φ2)+i sin(φ1−φ2)) |
| | z2 | | r2 | |
i nie umiem dalej wyliczyć, proszę o pomoc
22 paź 17:41
zuza: up
22 paź 17:45
zuza: up
22 paź 17:54
zuza: up
22 paź 18:03
zuza: up
22 paź 18:54
Krzysiek: zanim zastosujesz ten wzór to korzystając ze wzoru de Moivre'a podnieś te liczby do potęgi i
ogólnie zapisz postaci trygonometryczne tych liczb.
22 paź 19:00
zuza: | | 5π | | 5π | | π | | π | |
25(cos |
| +isin |
| )=25(cos |
| +isin |
| ) |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
2
6(cos2π+sin2π)
| 26 | | 1 | | √3 | |
| (cos(1− |
| )+i sin(0− |
| )= no i nie wychodzi mi taki wynik jak powinien, |
| 25 | | 2 | | 2 | |
gdzie robię błąd?
22 paź 19:24
Krzysiek: zn=|z|n(cos(nφ)+isin(nφ))
zatem, z1=26(cos(10π)+isin(10π))
z2=25(cos(5π/3)+isin(5π/3)
z1/z2=2(cos(25π/3)+isin(25π/3))2(cos(π/3)+isin(π/3))=2(1/2+i√3/2)=1+√3i
22 paź 19:40
zuza: Dziękuję!
22 paź 20:04