matematykaszkolna.pl
pytanie sss: Mam pytanie bardziej'techniczne'. Jeśli mam równanie z parametrem i w poleceniu 'rozwiąż w zależności od parametru' to znaczy to samo co podaj ilość rozwiązań np. dla m=1 2 rozwiązania( po prostu rozwiązać graficznie), czy muszę podać jeszcze te rozwiązania np. x=−m( czyli robić algebraicznie)?
22 paź 17:40
Aga1.: Lepiej podaj treść zadania.
22 paź 17:57
PW: "Rozwiąż" to rozwiąż − znajdź rozwiązania (nie "ilość rozwiązań", lecz "wszystkie rozwiązania"). Przy takim poleceniu można się spodziewać, że dla różnych wartości parametru m rozwiązania będą określone różnymi wzorami (czy też dla niektórych wartości parametru tych rozwiązań nie będzie lub przeciwnie − rozwiązaniami będą wszystkie x∊R). Najprostszy przykład to "równanie kwadratowe" (m−1)x2 +2mx−2 = 0. Zaczynamy od m=1 − dla tego m nie jest to wcale równanie kwadratowe, lecz 2x−2 = 0. Częściowa odpowiedź: Dla m=1 rozwiązaniem równania jest liczba 1. Teraz zakładamy, że m≠1 i dalej rozwiązujemy równanie kwadratowe. Nie wiem jak jest w tym wypadku, ale może się tak zdarzyć, że dla pewnych m równanie to ma jedno rozwiązanie, dwa rozwiązania, albo nie ma wcale rozwiązań. Naszym zadaniem jest ustalić te m i rozwiązać dla nich równanie.
22 paź 23:49