geometria analityczna
Madzik: wyznacz wspolrzedne punktow wspolnych okregu i prostej, wykonaj rysunek
x2+y2=8
y=x−4
Podstawilam drugie rownanie do pierwszego, obliczylam delte i wyszlo
x1=2−2√2 i x2=2+2√2
tylko cos te punkty nie zgadzaja mi sie z rysunkiem...
22 paź 17:38
Aga1.: Faktycznie, więc zapisz obliczenia. (Δ powinna wyjść 0)
22 paź 17:43
Madzik: okej, juz bład widze Δ wyszla 0, a jak z rysunkiem? nie wychodzi mi , skoro Δ=0 to musi byc
styczna prosta, a mi wychodza 2 pkt przeciecia
22 paź 18:22
MQ: Jak Δ wyszła =0, to teraz wyjdzie ci jeden punk.
22 paź 18:24
Madzik: dobra, okej, juz doszlam, dzieki
22 paź 18:31