Dodawanie i odejmowanie wyrażeń wymiernych
donut: Witam serdecznie.
Polecenie: Wykonaj działania, odpowiedź podaj w najprostszej postaci.
| | x2 | | 2−x | | 6 | |
Przykład : |
| + |
| − |
| |
| | 4x2 − 9 | | 2x − 3 | | 3−2x | |
Rozumiem, że muszę znaleźć wspólny mianownik. Rozumiem, że 4x
2 − 9 to to samo co (2x−3)(2x+3).
Czy właśnie taki będzie wspólny mianownik? Trochę się w tym gubię
22 paź 17:37
krystek: tak
22 paź 17:38
Aga1.: Z tym,że 3−2x=−(2x−3)
22 paź 17:39
donut: Mimo wszystko dalej mi nie wychodzi.
| | (2−x)(3−2x) | | 6(2x−3) | |
= U{x2} {(2x−3)(2x+3)} + |
| − |
| = |
| | (2x−3)(2x+3) | | (2x−3)(2x+3) | |
| | x2+6−4x−3x+2x2−12x+18 | | 3x2−19x+24 | |
|
| = |
| |
| | (2x−3)(2x+3) | | (2x−3)(2x+3) | |
| | −x2+13x+24 | |
a mimo wszystko wynik, który jest w odpowiedziach to |
| |
| | (2x−3)(2x+3) | |
co robię źle?
22 paź 17:45
krystek: Przeczytaj co napisała AGA1
22 paź 17:47
donut: dalej nie rozumiem

mianownik pozostanie ten sam, ale w liczniku zamiast (2−x)(3−2x) będzie
(2−x)(−2x+3) i zamiast 6(2x−3) będzie 6(−2x+3) ?
22 paź 17:51
Aga1.: W liczniku drugiego ułamka powinno być (2−x)(2x+3) i na końcu między ułamkami powinien być+ i
w liczniku 6(2x+3).
22 paź 17:56
donut: czyli jeśli będe miała podobną sytuację to ten minus z −(2x−3) przechdozi tak jakby między dwa
ułamki zmieniając znak?
dziękuję bardzo!
22 paź 17:59
Aga1.: Tak.
22 paź 18:00