rozwiaż równania
sino: 2xlog23x=4√323
22 paź 17:09
sino: Jakaś podpowiedz?
22 paź 17:20
john: Czy chodzi o to?
2xlog32x = 4√32/3
Jeśli tak, to nie mam pomysłu.
22 paź 17:28
sino: nie, dokładnie tak jak jest w 1 poście
22 paź 17:30
krystek: a Tw post taką ma postać.jak zapisał john
22 paź 17:33
john: już w paincie powiększam i dalej nie widać, sino spróbuj poprawić zapis
22 paź 17:40
sino: w podstawie logarytmu jest ułamek 2/3 a liczba logarytmowana to x
22 paź 17:49
sino: jakieś pomysły?
22 paź 18:04
john: próbowałem, ale to raczej nie mój poziom, nie wiem co z tym x
log2/3x zrobić.
Próbowałem zamienić to na
| | 1 | |
"x do potęgi |
| " czyli "x do potęgi (logx2/3)−1, zeby jakoś użyć wzoru |
| | logx2/3 | |
a
logax = x, ale chyba nie tędy droga
22 paź 18:14
Jane: ktoś jeszcze ma jakiś pomysł ?
22 paź 19:06
sino: widzę ze nie tylko ja mam z tym problem
22 paź 19:16
cla: a moze pomozecie mi to zrobic, mam jakies zacmienie dzisiaj o.O
x
log
2x=4x za cholere mi wynik nie ce wyjsc
22 paź 19:22
cla: edit: xlog2x=4x
22 paź 19:23
sino: up
23 paź 18:03
sino: pomoze ktoś?
23 paź 18:52
ZKS:
2x
log2/3x =
4√32/3
| | 2 | |
Niech log2/3x = y ⇒ x = ( |
| )y |
| | 3 | |
| | 2 | | 2 | |
2 * [( |
| )y]y = 2 * ( |
| )1/4 |
| | 3 | | 3 | |
23 paź 20:08