Wykres i własności funkcji wykładniczej - ćwiczenia
Kamix: Witam. Mam problem z jednym podpunktem w zadanku, mianowicie:
Wykres funkcji f(x)=2x przesunięto równolegle o wektor u=[2,−1] i otrzymano wykres funkcji g.
a) Sprawdź czy punkt A(42, 1610−30) należy do wykresu funkcji g.
Z tego mam, że wykres funkcji g=2x−2−1
Wiem też, że za x należy podstawić 42, a za g(x) 1610−30, że lewa ma się równać prawej,
tylko nie radzę sobie w rachunkach. Proszę o pomoc...
22 paź 17:09
krystek: g dobrze zapisałaś
242−2−1=1610−30
240−1=240−1 i koniec
22 paź 17:14
Kamix: Bardzo dziękuję ; )) A tak na przyszłość, to użyj formy męskiej − ZROBIŁEŚ ; ]]
22 paź 17:25