Liczby zespolone z^4 = 1
BobBudowniczy: A więc, miałem dość trudne równanie z liczb zespolonych do uproszczenia, uprościłem sobie i mi
wyszło z4 = 1. I teraz chciałem zapytać co dalej, bo nie mam odpowiedzi w książce i nie wiem
jak to dalej rozwiązywać. Trzeba korzystać ze wzoru moivre'a? Tylko jak tutaj obliczyć moduł
|z|?
22 paź 17:08
Trivial:
Najwygodniej zgadywać. Łatwo zgadnąć wszystkie 4 pierwiastki:
z ∊ { 1, −1, i, −i }.
22 paź 17:09
Trivial:
Można też tak:
z4 = 1
z2 = 1 ⋁ z2 = −1
z = 1 ∨ z = −1 z = i ∨ z = −i
22 paź 17:11
BobBudowniczy: To dobrze mi wyszło, dziękuję bardzo, nie wiem po co liczyłem to ze wzoru moivre'a

Dzięki!
22 paź 17:12