Rozwiąż równanie.
jasiek: Witam!
Mam rozwiązanie zadania, ale nie wiem, skąd ono się bierze.
Polecenie brzmi: Rozwiąż równanie.
sin3x+cos3x=
√2
Następnie zaczynamy rozwiązać i mam napisane:
| | 3x+3x | | 3x−3x | |
sin3x+cos3x = 2 sin |
| cos |
| = 2 sin {6x}{2} |
| | 2 | | 2 | |
Skąd się bierze 2 sin {6x}{2} wiem, bo cosinus jest równy 1. Nie wiem natomiast skąd się bierze
| | 3x+3x | | 3x−3x | |
2 sin |
| cos |
| . Z tego wynika, że jest to wzór na sumę sinusów, ale tutaj |
| | 2 | | 2 | |
mamy sinus i cosinus. Interesuje mnie tylko ten poczatek zadania, bo cała dalszą część
potrafię rozwiązać.
Będę wdzięczny, jak ktoś wytłumaczy dokładnie, skąd to się wzięło.