zmienna t
:(: 8 * 3x−2 + 1 = 9x−1
8 * 3{x−2} + 1 = (32)x−1
8 * 3x−2 + 1 = (3x−1)2
8 * 3x−1 * 3−1 − (3x−1)2 + 1 = 0
−t2 + 8t * 1/3 + 1 = 0 | * 3
−3t2 + 8t + 3 = 0
3t2 − 8t − 3 = 0
Δ = 10
t1 = 8−10 / 6 = −1/3
t2 = 16/6 = 8/3
i 3x−1 = −1/3 i 3x−1 = 8/3 ?
22 paź 16:41
krystek: t=3x−1 i t>0
22 paź 16:46
:(: czyli od będzie to 3x−1 = 8/3?
22 paź 16:47
krystek: tak i teraz możesz zapisać
22 paź 16:49
:(: a skąd logarytm?
22 paź 16:49
krystek: jeżeli chcesz wyliczyć x
22 paź 16:50
:(: jakaś czarna magia
22 paź 16:51
krystek: A jeszcze nie miałes log?
22 paź 16:52
krystek: | | 1 | |
gdyby było 3x−1= |
| to wtedy łatwo wyliczysz x |
| | 3 | |
22 paź 16:53
:(: miałem, to chyba największa moja pięta achillesowa
22 paź 16:55
krystek: Spokojnie , opanujesz.
22 paź 16:58