0................
Saizou : Mam pytanie dlaczego raz się przyjmuje że
0
0=1 a innym razem że
0
0 to symbol nieoznaczony
22 paź 16:01
Antek: Jest to kwestia umowy
Np A. Ehrenfeucht i O.Stande w Ksiazce Algebra dla klasy 2 5 −letniego technikum pisze ze
synmbol 00 nic nie oznacza
22 paź 16:08
ZKS:
A gdzie się przyjmuje że 00 = 1? Tak 00 to symbol nieoznaczony.
22 paź 16:10
Aga1.: Wydaje się,że jest to umowa,chociaż nie słyszałam by 00=1.
Może podobnie jak 0∊N
a innym razem 0∉N
22 paź 16:11
22 paź 16:15
Piotr 10: Ja w szkole miałem, tak
Jeżeli a≠0 to a0=1
22 paź 16:17
krystek: Ale przeczytaj komentarz.
22 paź 16:18
Saizou : "Natomiast za przyjęciem wartości 00 = 1 istnieje sporo argumentów."
tylko jakie to argumenty ?
22 paź 16:20
Aga1.: Na wskazanej stronie napisano, że w algebrze abstrakcyjnej przyjmuje się 00=1.
22 paź 16:31
Trivial:
Kilka ważnych argumentów:
1. Rozwijanie funkcji w szereg potęgowy.
Zamiast pisać:
f(x) = a
0 + ∑
n=1..∞ a
nx
n
możemy napisać:
f(x) = ∑
n=0..∞ a
nx
n
gdyż x
0 = 1 dla dowolnego x.
2. Dla funkcji typu x
y nie musimy rozbijać jej na dwa przypadki (x = 0, x > 0).
3. Dwumian Newtona:
| | | | | | | | | |
(x+y)n = | xn + | xn−1y + | xn−2y2 + ... + | yn |
| | | | | |
Przyjmując 0
0 = 1 możemy zapisać:
| | | | | | | | | |
(x+y)n = | xny0 + | xn−1y + | xn−2y2 + ... + | x0yn |
| | | | | |
I wiele innych...
Chodzi o to, że x
0 = 1 dla dowolnego x. Dzięki temu upraszcza się zapis wzorów.
22 paź 16:35
Trivial: No i jeszcze za taką definicją przemawia fakt:
limx→0 xx = 1
22 paź 16:40
Saizou : to w końcu jak się ma to np. do takiego wyrażenia
| 50 | |
| =...  |
| 00 | |
22 paź 16:41
Trivial: 1
22 paź 16:41
Saizou : ale jeśli 00 jest symbolem nieoznaczonym to nie ma takiej wartości
22 paź 16:43
Trivial:
Symbole nieoznaczone stosowane są przy liczeniu granic. Zapis [00] oznacza:
(coś co dąży do zera)(coś co dąży do zera)
A pisząc 00 mam na myśli dwa dokładne zera, a nie coś co do tego zera dąży (ale nigdy tym
zerem nie jest).
22 paź 16:45
Saizou : jednak matematyka jest zagadkowa
22 paź 16:47
Trivial: Nie jest zagadkowa. Wystarczy wiedzieć co się robi.
22 paź 16:47
Saizou : dla niektórych
trywialna
22 paź 16:48
Trivial:
Poza tym definiowanie 00 = 1 ma na celu przede wszystkim uproszczenie zapisu wzorów.
Saizou, a dla Ciebie zagadka:
limn→∞ 1n = ?
22 paź 16:49
Saizou : czy to jest podchwytliwe

lim 1
n=1
n→
∞
22 paź 17:01
Trivial:
Ale przecież lim
n→∞ 1
n = [ 1
∞ ]
Symbol nieoznaczony! "nie ma takiej wartości"
22 paź 17:02
Saizou : wiedziałem że jest to podchwytliwe

a teraz lecę, będę może później
22 paź 17:03
Godzio:
Tutaj chyba akurat nie ma problemu bo 1
n = 1 więc
lim 1
n = lim 1 = 1
Inaczej jak w granicy dostajemy ten symbol, tzn.
22 paź 17:05
Trivial:
To nie jest podchwytliwe. 1
n = 1 dla dowolnego n, czyli granica też jest 1.
22 paź 17:06