.
asdf: Trivial
miałbyś dzisiaj chwilę na asemblera?
22 paź 15:47
Trivial: Jakim cudem napisałeś to idealnie przed moim pojawieniem się na forum.
22 paź 15:48
Arczi: LOL XD asdf co Ci się stało z assemblerem !? Ja dopiero jak poogarniam ten syf z laborkami idę
na wydział elektryczny wypożyczyć do tego książkę. Ale na razie nie mam czasu, drugi semestr
będzie luźniejszy...

Niby nie ma nic trudnego, ale i tak trochę tego jest.Od 2 semestru jak
chcesz pisać programy w asm to możemy współpracować(programowanie ekstremalne). Ja może
poogarniam jak pisać bootloadery, i takie podstawy pisania systemów operacyjnych, ewentualnie
systemy operacyjne na komórki, jak się trochę rozluźni atmosfera.Powiedz mi tylko jak tutaj
jest z odrabianiem laboratoriów

Np mam w plecy 2h które były w tym samym dniu? co muszę
zrobić żeby zdać i odrobić to? Nie ogar do 3 w nocy robiłem zadania z fizyki i nie
popatrzyłem(z racji bycia ledwo żywym) na budzik w którym nastawiłem budzenie na soboty
niedziele zamiast na pon−piątek.Jakoś fizyka mnie nie jara, ale nie chcę mieć jej w plecy.
22 paź 18:09
Trivial: Arczi, zapytaj się prowadzącego.
22 paź 18:33
asdf: @Trivial
Będziesz kolo 23 jeszcze?
P.S Nie wiem jakim cudem

@Arczi
jak chcesz odrobic laborki z fizyki to musisz kampić kiedy bedzie wolne stanowisko z numerem,
ktore masz odrabiać, pytasz sie prowadzacego jakiegos i po prostu odrabiasz

Poźniej
idziesz po podpis obliczen do prowadzacego, ktory Ci pozwolil i tyle
22 paź 22:00
Trivial: nie wiem.
22 paź 22:05
asdf: Ok
22 paź 22:27
Trivial: asdf, a co chcesz wiedzieć?
22 paź 22:39
asdf: przerwania
22 paź 22:44
Trivial: jakie?
22 paź 22:53
asdf: za 5 minut odpale join.me ok?
22 paź 22:54
22 paź 23:03
asdf: @Trivial
mam rozwiązanie dla skryptu, uzywajac flagi C (bez sub/cmp)
napisz w asemblerze:
if(wejscie < 0x05){
wyjscie = 0;
} else {
wyjscie = 1;
}
trzeba uzyc kodowania u2:
a + (−b) = a−b
jezeli a < b ⇒ C = 0
jezeli a ≥ b ⇒ C = 1
np.
0x0516 = 0000 01012 =
−510 = !(0000 0101)2 = 1111 1010u1 = 1111 1011u2 = 0xFB
no i mam:
mov AL, wejscie
mov bl, 0 ; wyjscie
mov al, 0xFB
JNC et
mov bl, 1
et:
return bl ; pseudokod
24 paź 17:33
Trivial: to w ogóle działa?
24 paź 18:07
24 paź 18:08
asdf: jakby przerobic ten pseudokod to tak
24 paź 18:13
Trivial: asdf, no nie wiem. Nie wygląda na działający kod.
24 paź 18:18
asdf: w 3 linijce powinno być:
add al, 0xFB
24 paź 18:41
Trivial: Eh. Skoro można add, to od razu:
add al, −5
I po sprawie...
24 paź 20:04
asdf:
24 paź 22:40