krótkie zadanko
Tomasz: czy ktoś mógłby sprawdzić, czy nie zrobiłem jakiegoś głupiego błędu?
33x * 27 > 1/3
33x * 32 > (3)−1
3x+3 > −1
3x > −4
x> −4/3
odp. (−4/3, ∞)
22 paź 15:40
krystek: tylko wcześniej 27=33
22 paź 15:41
Aga1.: 27=33
22 paź 15:41
Tomasz: tak, tak, źle przepisałem
22 paź 15:41
Tomasz: mam problem z jednym zadaniem:
log22x − 10 log2x = 0
wprowadzam zmienną t = log22x
t2 − 10t + 16 = 0
Δ = 100 − 64 = 36 = 6
t1 = 2
t2 = 8
i co dalej?
22 paź 16:10
Aga1.: log2x=t, x>0
Czyli
log2x=2 lub log2x=8
Oblicz x
22 paź 16:13
Tomasz: 
dzięki
22 paź 16:19