Pochodna funkci
Wojciech: Witam,
prosił bym o przedstawienie skąd w wyniku ostatecznym bierze się cosh...
Funkcja:
| | b | |
y= a + |
| − tutaj jest e... do potęgi
|
| | | |
Pochodna funkcji:
Proszę o pomoc. Pozdrawiam i dziękuję z góry!
22 paź 14:54
wredulus_pospolitus:
oblicz tą pochodną i sprawdź
pamiętaj, że:
22 paź 15:45
Wojciech: zakładając że:
to ostatecznie dochodzę do postaci
| dy | | b*e−z | |
| = |
| czyli
|
| dx | | d*(e−z+1)2 | |
| dy | | b*e−z | |
| = |
|
|
| dx | | d*(e−2z+2e−z+1) | |
| | ez+e−z | |
i teraz nie wiem jak wyciągnąć z tego cosh z = |
| |
| | 2 | |
23 paź 09:41
Wojciech: czy zna ktos odpowiedź ?
29 paź 10:56
wredulus_pospolitus:
no ale przecież 'odpowiedź' znasz bo podałeś
29 paź 11:09