Planimetria, Geometria analityczna. Proszę o pomoc, bardzo!
Sebastian: 1.Dla jakich wartości parametru m okręgi o równaniach x2 + y2 − 4mx−2y+3m2+1=0 i
x2+y2+6x−2y+6=0 są styczne zewnętrznie?
2.Punkty A(6,4), B(−3,7), C(−2,0) są kolejnymi wierzchołkami równoległoboku ABCD. Oblicz pole
równoległoboku ABCD.
3.W trapezie ABCD dłuższa podstawa AB ma długość 8√3, a kąt BAD jest równy 60stopni.
Przekątna AC ma długość 6 i zawiera się w dwusiecznej kąta BAD. Oblicz obwód tego trapezu.
4.Dane są wektory AC→=[12,3], BC=[3,4] oraz punkt A(−5,3). Wyznacz równanie prostej zawierające
się w jednej z wysokości.
//1.u→=[1+m2,1−m], w→=[2,4−1/2m], v→=2m,2−3m]. Dla jakiej wartości m spełniony jest warunek
u→−2w→=v→?
2.Przedstaw ilustrację graficzną układu nierówności:
(x+3)2)+y2 ≤25
(x−3)2+y2 ≤25
x2+y2≥1
3.W równoległoboku stosunek długości boków wynosi 2:3, a sinus kąta ostrego αjest równy
2√2/3. Oblicz stosunek długości przekątnych równoległoboku.
4.Trapez o ramionach długości 10 i 17 opisano na okręgu o promieniu 4. Oblicz długość podstaw
tego trapezu.
5.Udowodnij, że jeśli R jest promieniem okręgu opisanego na trójkącie o kątach: α,β,γ, to pole
tego trójkąta jest równe 2R2 sinαsinβsinγ
Bardzo proszę o pomoc, i gdyby ktoś mógł krok po kroku rozwiązać. Pozdrawiam i dziękuję z góry!
22 paź 14:10