funkcja
asik: punkt P (2,2) należy do wykresu funkcji f(x)=ax czy punkt Q tez należy do wykresu funkcji f?
a) Q(1,1)
b) Q(4,4)
c) Q(8,8)
d) Q(−8, 1/16)
22 paź 14:07
asik: bardzo proszę o pomoc
22 paź 14:16
Janek191:
f(x) = a
x
P= ( 2; 2) należy do wykresu danej funkcji, więc a
2 = 2 ⇒ a =
√2
czyli
f(x) = (
√2)
x
==================
a) f(1) = (
√2)
1 =
√2 ≠ 1
więc
Q nie należy do wykresu danej funkcji
b)
f(4) = (
√2)
4 = 4 Tak
c)
f(8} = (
√2)
8 = 2
4 = 16 Nie
d)
| | 1 | | 1 | |
f(−8) = (√2)−8 = |
| = |
| Tak |
| | (√2)8 | | 16 | |
22 paź 16:19
asik: super

dzięki
24 paź 14:34
Rafal : P{2}3
23 maj 19:23
Janek191:
(√2)3 = 2 √2
23 maj 21:23