matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
help
kate:
W trójkącie ABC o danych bokach: |AB| =12 cm, |BC| = 8 cm, |AC|=10 cm poprowadzono prostą równoległą do boku AC, która dzieli na połowy obwód trójkąta ABC. Oblicz długości odcinków, na jakie prosta ta dzieli boki AB i BC.
22 paź 11:55