Obliczyć prawdopodobieństwo
Ania: Towarzystwo ubezpieczeniowe dzieli kierowców ubiegajacych sie o polise
na trzy klasy, zaleznie od ryzyka wypadku. Według oceny towarzystwa 25%
kierowców nalezy do klasy pierwszej, 65% do klasy drugiej i 10% do klasy
trzciej. Prawdopodobienstwo wypadku w ciagu roku dla kierowców z tych
klas wynosza odpowiednio 0.02, 0.04 i 0.1.
Obliczyc prawdopodobienstwo, ze posiadacz polisy nalezy do klasy drugiej,
jesli wiadomo, ze w ciagu roku przydarzył mu sie wypadek.
22 paź 11:09
wredulus_pospolitus:
P(A) = 25%*0,02 + 65%*0,04 + 10%*0,1 = ....
P(B) = ... prawdopodobieństwo warunkowe się kłania
22 paź 12:41