Znaleźć prawdopodobieństwo
Ania: Surowiec do produkcji moze pochodzic z trzech róznych zródeł. Ilosci
surowca z tych zródeł maja sie do siebie jak 3 : 4 : 5. Prawdopodobienstwa
wyprodukowania wyrobu I gatunku z surowców z poszczególnych zródeł wynosza
odpowiednio 0.8, 0.9, 0.7. Znalezc prawdopodobienstwo, ze wyprodukowany
wyrób bedzie II gatunku.
22 paź 11:08
PW: Wzór Bayesa. Ω=S
1∪S
2∪S
3 i zbiory te są rozłączne. Ich prawdopodobieństwa są zaszyfrowane w
proporcji 3:4:5, która oznacza, że
| | 3 | | 4 | | 5 | |
P(S1)= |
| , P(S2)= |
| , P(S3)= |
| , |
| | 12 | | 12 | | 12 | |
natomiast prawdopodobieństwa warunkowe zdarzenia A − "wyprodukowany wyrób jest pierwszego
gatunku" są podane wprost:
P(A|S
1) = 0,8, P(A|S
2) = 0,9, P(A|S
3) = 0,7, .
Podstawienie do wzoru tych danych pozwoli obliczyć P(A), zaś odpowiedź: P(A') = 1−P(A).
22 paź 12:23