Obliczyć prawdopodobieństwo
Ania: Pewna choroba wystepuje w 0.2% ogółu ludnosci. Przygotowano test do jej
wykrycia. Test daje wynik pozytywny u 95% chorych i 2% zdrowych. Obliczyc
prawdopodobienstwo tego, ze losowo wybrana osoba jest chora, jesli test tej
osoby dał wynik pozytywny.
22 paź 11:06
PW: To znowu prawdopodobieństwo całkowite.
C − "wybrany losowo człowiek jest chory", P(C)=0,002 C' − "wylosowany człowiek jest zdrowy,
P(C') = 0,998
T − "test pokazuje chorobę"
P(T|C)=0,95 i P(T|C')=0,02.
P(T) umiemy więc policzyć wzór Bayesa).
Mamy policzyć
| | P(C∩T) | |
(1) P(C|T) = |
| . |
| | P(T) | |
Jedyny problem − co to jest P(C∩T), i tu trzeba znać "sztuczkę": P(C∩T)=P(T∩C). a ta wielkość
występuje we wzorze "bliźniaczym" do (1):
skąd
(2) P((T∩C) = P(C)•P(T|C).
Podstawienie (2) w (1) daje odpowiedź.
22 paź 13:06
blu: A jak można zrobić takie, podobne, zadanie:
Pewna osoba z prawdopodobieństwem 0,5 dziedziczy chorobę genetyczną. Swoistość testu
wykrywającego tę chorobę
wynosi 0,8, a jego czułość 0.9. Proszę policzyć prawdopodobieństwo, że osoba choruje, gdy:
a) wykonała jeden test (wynik ujemny)
b) wykonała 2 testy (wyniki kolejno ujemny i dodatni)
c) wykonała 3 testy (kolejno ujemny, dodatni, ujemny)
d) wykonała 3 testy (kolejno ujemny, dodatni, dodatni)
e) wykonała 3 testy (kolejno dodatni, ujemny, ujemny).
23 paź 19:02