Rozwiąz układ rownan metoda podstawiania:
Nutez: Rozwiąz układ rownan metoda podstawiania:
x −3 /2 − 2x +y / 4 = x −y / 8 |*8
x + y + 12 = 0
wychodzi:
−x −y = 12
x + y = −12
x = −12 − y
−(−12−y) −y = 12
12+y −y = 12
0 =0
22 paź 06:30
Janek191:
| x − 3 | | 2x + y | | x − y | |
| − |
| = |
| / *8 |
| 2 | | 4 | | 8 | |
x + y + 12 = 0
−−−−−−−−
4*( x − 3) − 2*( 2x + y) = x − y
y = − x − 12
−−−−−−
4x − 12 − 4x − 2y = x − y
y = − x − 12
−−−−−
− 12 − 2y + y − x = 0
y = − x − 12
−−−−−−−
− 12 − y − x = 0
y = − x − 12
−−−−−
− 12 − ( − x − 12) − x = 0
y = − x − 12
−−−−−
− 12 + x + 12 − x = 0
0 = 0
Odp. ( x; − x − 12) ; x ∊ R
=======================
22 paź 09:03
bungalarado: 2x+y=8
5 mar 11:38
Goblin: Jeszcze raz zapytam . W czym problem?
5 mar 11:43