zadanie z fizyki, łatwe takie ;)
małaaa: mam problem z zadaniem z fizyki. Błgaaaam pomóżcie kobiecie w potrzebie:(
Na stojącą na szynach platformę o masie m = 190 kg wskakuje równocześnie dwóch ludzi w
kierunkach przeciwnych: pierwszy o masie m1 = 70kg biegnie z szybkością v1 = 2m/s drugi o
masie m1= 60kg biegnie z szybkością v2 = 5m/s.
Po wskoczeniu ludzi na platformę będzie ona się poruszać z szybkością :
a. 1m/s
b. 0,5 m/s
c. 1,5 m/s
d. 2m/s
22 paź 01:10
PW: Zasada zachowania pędu.
22 paź 02:02
małaaa: no dobrze a jak to policzyć?
22 paź 10:16
PW:
m•0+m
2v
2+m
1(−v
1) = (m+m
1+m
2)•v
| | m2v2− m1v1 | |
v = |
| |
| | m + m1+ m2 | |
22 paź 12:36