Granica
Janek: Czy granica tego ciagu jest 6 ?
(6/n−1) +n+ 2
Prosze o pomoc
22 paź 00:40
Janek191:
Raczej nie

Napisz to porządnie
22 paź 00:43
Janek: Lim n→∞ (n+5/n−1)n+2
Glownie mi chodzi o to, ze w zadaniu wynik wyszedl e6, a nie wiem skad sie wziela ta 6
22 paź 00:47
Janek: Pomocy
22 paź 00:56
Janek191:
| | n + 5 | | n + 5 | | 1 +5n | |
an = ( |
| )n + 2 = ( |
| )2 *( |
| )n = |
| | n − 1 | | n − 1 | | 1 − 1n | |
| | 1 + 5n | | ( 1 + 5n)n | |
= ( |
| ) * |
| |
| | 1 − 1n | | ( 1 − 1n)n | |
więc
| | e5 | |
lim an = 1* |
| = e 5 − (−1) = e6 |
| | e−1 | |
n→
∞
22 paź 01:06
Janek191:
Zgubiłem 2 ( do kwadratu ) , ale to nie zmienia wyniku, bo 12 = 1
22 paź 01:09
Janek: Dzieki
22 paź 01:42