oblicz x,y,z, ciąg arytmetyczny, ciąg geometryczny
elka: Proszę o pomoc w dalszym rozwiązaniu zadania, gdyż utknęłam

x,y,z − ciąg geometryczny
x+y=30
x, 1,5+y, z − arytmetyczny
oblicz x, y,z
y(2)=xz
x+y=30
1,5+y=x+z/2
y(2)=(30−y)z
1,5+y= 30−y+z/2 |*2
y(2)=30z−yz
3+y=30−y+z
x=30−y
y= 27−y+z (?)
Janek191:
x, y, z − ciąg geometryczny , więc y
2 = x*z
x + y = 30 ⇒ y = 30 − x
| | x + z | |
x, 1,5 + y , z − ciąg arytmetyczny, więc 1,5 + y = |
| ⇒ 3 + 2y = x + z ⇒ |
| | 2 | |
⇒ z = 2y − x + 3 ⇒ z = 2*(30 − x) − x + 3 = 60 − 2x − x + 3 = 63 − 3 x
( 30 − x)
2 = x*z
900 − 60 x + x
2 = x*( 63 − 3x)
900 − 60 x + x
2 = 63 x − 3 x
2
4 x
2 − 123 x + 900 = 0
Δ = (−123)
2 − 4*4*900 = 15 129 − 14 400 = 729
√Δ = 27
| | 123 − 27 | | 123 + 27 | |
x = |
| = 12 lub x = |
| = 18,75 |
| | 8 | | 8 | |
zatem
y = 30 − 12 = 18 lub y = 30 − 18,75 = 11,25
z = 63 − 3*18 = 9 lub z = 63 − 3*18,75 = 6,75
Odp. x = 18,75 y = 11,25 z = 6,75
===============================
Liczby 12 , 18, 9 − nie spełniają warunków zadania.