Uzasadnic, ze przy mnozeniu liczb zespolonych moduły sie mnoza a argumenty dodaj
ssg-wu: Uzasadnic, ze przy mnozeniu liczb zespolonych moduły sie mnoza a argumenty dodaja.
22 paź 00:16
Janek191:
z1 = I z1 I*( cos φ + i sin φ )
z2 = I z2 I*( cos ω + i sin ω )
zatem
z1 * z2 = I z1I*( cos φ + i sin φ )* I z2 I*( cos ω + i sin ω ) =
= Iz1 I*I z2 I *[ cos φ cos ω + i cos φ sin ω + i sin φ cos ω +i2 sin φ sin ω ] =
= I z1 I*I z2 I*[ ( cos φ cos ω − sin φ sin ω ) + i *( sin φ cos ω + cos φ sin ω ) ] =
= I z1 I*I 2 I*{ cos ( φ + ω ) + i sin ( φ + ω ) ]
i2 = − 1
22 paź 00:36
ssg-wu: biję bałdałn
22 paź 01:00