liczby zespolone
Michał: a) (1−i)4z4=1
b) (zz')2−z2+Z'2=1
c) z7−z4+z3−i=0
d) Z2−(2−i)z+(−1+7i)=0
21 paź 23:48
Michał: hmm? pomoze ktos?
22 paź 00:49
Michał: ..
26 paź 12:15
wredulus_pospolitus:
z = x+iy
z' = x−iy
podstawiasz do równania
tworzysz z niego układ równań i rozwiązujesz
26 paź 12:33
Michał: dzięki

a jeszcze jedno. Gdy mam, że pierwiastkiem równania z
4−4z
3+6z
2−4z+5=0 jest z=2+i?
Z'=2−i ktory też jest pierwiastkiem to jak mam zapisać ten dwumian żeby podzeilić przez niego
to równanie?
26 paź 13:01
Michał: wytlumaczy ktos?
27 paź 18:34
Mila:
Dzielisz przez (z−2−i) lub
(z−2+i)
Może podziel od razu przez (z−2−i)*(z−2+i)=z2−4z+5
27 paź 18:40
Michał: dzieki wyszlo
27 paź 18:52
Mila:
27 paź 19:32