Zbiory
Anna C:
Dane sa zbiory:
A = {(x,y)∊R2: x2+y2≤1}, B = {(x,y)∊R2: x+y=a}
Dla jakiej wartosci parametry a∊R zbior A∩B jest zlozony z jednego punktu?
Pierwszy zbior to kolo o srodku w poczatku ukladu wspolrzednych i promieniu 1, drugi zbior
bedzie prosta. Zbior A∩B bedzie zlozony z jednego punktu, gdy prosta, czyli zbior B bedzie sie
stykala z okregiem o srodku (0,0) i promieniu 1, zgadza sie?
Czy wystarczy rozwiazac uklad rownan:
x2+y2=1 ∧ x+y=a?
21 paź 23:41
Janek191:
Tak
21 paź 23:58
Anna C:
A czy moglby mi ktos pomoc z tym ukladem? Bo nie moge dojsc do poprawnego wyniku...
x2+y2=1 ∧ y=a−x
x2+(a−x)2−1=0
a2 −2xa +2x2−1=0
a = x−√1−x2 ∧ a = x+√1−x2...i nie wiem, co moglabym dalej z tym zrobic, w odpowiedziach
jest bardzo konkretny wynik...
22 paź 00:07
Janek191:
a = −√2 lub a = √2
22 paź 00:09
Janek191:
x2 + ( a − x)2 − 1 = 0
x2 + a2 −2a x + x2 − 1 = 0
2 x2 − 2a x + a2 − 1 = 0
Δ = 4a2 − 4*2*( a2 − 1) = 4a2 − 8a2 + 8 = − 4a2 + 8 = 0 ⇔ 4a2 = 8 ⇔ a2 = 2 ⇔
⇔ a = −√2 lub a = √2
======================
22 paź 00:12
Janek191:
22 paź 00:16
Anna C: Dziekuje
22 paź 00:17