matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równanie
dog3:
∞ ∑ (−
x
2
5
) = −x
2
+
32
9
n=1 Błagam o pomoc, choćby mała wskazówka. Naprowadzenie. Cokolwiek
21 paź 23:39
PW:
Po lewej stronie jest
x
2
x
2
x
2
x
2
(−
)+(−
)+(−
)+(−
)+....?
5
5
5
5
Takie coś może mieć sumę skończoną tylko pod warunkiem, że x=0.
22 paź 01:52