liczby rzeczywiste/f. wykładnicza
pytanko: ( √3+2√2)x + (√3−2√2)x =31
21 paź 23:24
21 paź 23:28
twerk: co ta wskazówka daje?
21 paź 23:41
pytanko: doszedłem do tego i po przekształceniu trochę tego wychodzi mi cos takiego:
| | 31 + √957 | | 31 − √957 | |
(√2 +1)x = |
| lub (√2 +1)x = |
| |
| | 2 | | 2 | |
i tutaj nie wiem jak kontynuować to zadanie
21 paź 23:43
pytanko: twerk to przekształcenie pozwala Ci wprowadzić zmienna pomocniczą
21 paź 23:47
ZKS:
Może po równa się jest inna liczba?
21 paź 23:55
Mila:
Np.6
21 paź 23:56
ZKS:
Dokładnie.
21 paź 23:57
dyzio:
21 paź 23:57
ICSP: jakoś wielkiej różnicy nie robi ta liczba

Dorzucić logarytm i zawsze wyliczymy x
21 paź 23:59
ZKS:
Jasne ale to zadanie się tyle razy przewinęło przez to forum że można się domyślać iż po równa
się jest 6.
22 paź 00:02
22 paź 00:03
pytanko: ja na kartce którą dostałem do rozwiązania mam 31

z 6 nie miał bym większych problemów
22 paź 00:24
ZKS:
To spójrz na uwagę którą napisał ICSP. Wystarczy z logarytmować obustronnie.
22 paź 00:25