;)
Justyna:

Przedstaw pole P prostokąta jako funkcję zmiennej x i podaj jej dziedzinę. Dla jakiego
argumentu pole jest największe? Wyznacz wymiary prostokąta o największym polu.
00
21 paź 22:48
Justyna: i jak na razie mam tyle:
y−drugi bok prostokąta.
| | 10−y | | 10 | |
z twierdzenia Talesa: |
| = |
| |
| | x | | 2 | |
y=−5x+10
pole prostokąta: x*y=x(−5x+10)=−5x
2+10x
Δ=100
i co dalej?
21 paź 22:50
Justyna: hmmm dla jakiego argumentu pole jest największe?
21 paź 22:54
Saizou :

2y=20−10x
y=10−5x
P(x)=x(10−5x)=.....
x>0
y>0 → 10−5x>0→10>5x→ x<2
D: x∊(0:2) oraz y=∊(0:10)
21 paź 22:56
Saizou : P(1)= 1(10−5)=5 j
2
21 paź 22:58
Justyna: dzięki
21 paź 23:03
Saizou : a pytają o wymiary, tak więc
x=1 y=5
21 paź 23:06