czy dobrze rozumuje?
krotki sygnal: ile jest liczb 5 cyfrowych ktore maja 2 cyfry nieparzyste i 3 cyfry parzyste?
wybieram 3 cyfry z 4 parzystych i ustawiam je w dowolnej kolenjosci na 5 miejscach, zostały mi
dwa miejsca na których ustawiam 2 nieparzyste z 5
czy to jest dobrze?
21 paź 22:41
Aga1.:
Cyfry mogą się powtarzać.
Może tak być?
02433
21 paź 23:27
krotki sygnal: mogą się powtarzac ale 0 na początku to średnio
21 paź 23:32
dyzio:
Niestety ale źle
No to tak:
1 wariant : jeżeli na pierwszym miejscu jest cyfra parzysta ( bez zera,bo zero jest parzyste)
to wybieramy ją z 4 cyfr
teraz wybieramy 2 miejsca z pozostałych 4 miejsc dla cyfr parzystych ( już z zerem)
| | | |
mamy | *52 i zostają dwa miejsca dla 2 cyfr nieparzystych na 52 sposobów |
| | |
R−m : 4*6*5
2*5
2= 24*5
4
2 wariant: na pierwszym miejscu cyfra nieparzysta
wybieramy ją na 5 sposobów
i na pozostałe 4 miejsca ustawiamy pozostałe 5 cyfr na 5
4 sposobów
R−m: 5*4*5
4 = 20*5
4
łącznie otrzymujemy: 24*5
4+20*5
4 = 44*5
4 =
27 500 takich liczb
21 paź 23:32
krotki sygnal: dyzio wszystko jasne, dziekuje
21 paź 23:34
dyzio:
21 paź 23:35