Trygonometria
Michał: Rozwiąż równania:
a)sin2x+cosx=0
b)cosx−sinx=1cosx
c)sinx*sin2x=32cosx
d)tgx=sinx
e)3sinx=2cos2x
21 paź 22:26
Aga1.: a) wskazówka sin2x=2sinxcosx
cosx wyłącz przed nawias.
21 paź 22:34
Michał: No to wyszło mi, że cosx(2sinx+1)=0 ⇒ cosx=0 lub sinx=−12?
21 paź 22:42
Michał: No i najważniejsze pytanie jak zrobić kolejne?
21 paź 22:46
Aga1.: a)
Otrzymałeś dwa równania elementarne i je rozwiąż.
b) Ustal dziedzinę , pomnóż obie strony przez cosx, a 1 =sin2x+cos2x
21 paź 22:56
Michał: wyszło mi −sin2x−sinxcosx=0⇒−sinx(sinx+cosx)=0⇒sinx=0 lub sinx=−cosx
no i nie wiem co z tym drugim zrobić
21 paź 23:02
Aga1.:
21 paź 23:17
Aga1.: | | 3 | |
Równanie sinx=sin( |
| π+x) |
| | 2 | |
21 paź 23:19