funkcja wykładnicza
pytanko: 2x + 2x−1 + 2x−2 +...=2√3*2x+4
21 paź 22:23
Piotr 10: Po lewej stronie masz sumę nieskończonego ciągu geometrycznego
21 paź 22:25
Aga1.: | | 1 | | 1 | | a1 | | 1 | |
L=2x+2x* |
| +2x* |
| +...= |
| , gdzie a1=2x, q= |
| |
| | 2 | | 4 | | 1−q | | 2 | |
21 paź 22:27
pytanko: wiem, że po lewej jest suma nieskończonego ciągu geometrycznego ale nie wiem jak obliczyć to
równanie
21 paź 22:41
pytanko: na mocy jakiej zasady aga1 zrobiłaś to przejście ?
21 paź 22:43
Aga1.: Nie wiem, czy o to pytasz
| a1 | |
| − jest to wzór na sumę nieskończonego ciągu geometrycznego |
| 1−q | |
a
1+a
1q+a
1q
2+a
1q
3+..., gdy IqI<1.
Równanie ma postać
2
x+1=2
√3*2x+4
Ponieważ obie strony równania są dodatnie to możesz obustronnie podnieść do kwadratu.
21 paź 23:06
pytanko: ok, thx
nie znałem wzoru na nieskończony ciąg geometryczny (właśnie o to mi chodziło)
21 paź 23:09