rowanie licz zespolonych
Pandeczka: (z+1)3 = 1
proszę o rozwiązanie równania krok po kroku, abym mogła to zrozumieć, z góry dziękuje i
pozdrawiam
21 paź 22:20
Pandeczka: sorry błąd
(z+1)3 = i
21 paź 22:22
Krzysiek: i=−i3
i skorzystaj ze wzoru skróconego mnożenia a3+b3=...
21 paź 22:26
qwewq: z
3 = (iz + 1)
3
a na to ktoś pomysł ma?
21 paź 22:58
qwewq: (1+i)z3+3z2−3iz−1=0 i jak to dalej ruszyć?
21 paź 23:00
Mila:
z3−(iz+1)3=0⇔
(z−iz−1)*[z2+z*(iz+1)+(iz+1)2]=0
(z−iz−1)=0 lub [z2+z*(iz+1)+(iz+1)2]=0
z−iz=1 lub z2+iz2+z+i2*z2+2iz+1=0
z*(1−i)=1 lub iz2+z+2iz+1=0
dokończysz?
21 paź 23:13