matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
sino:
log
x
2+log
2
x=2,5
21 paź 22:19
Bizon:
1
+log
2
x=2,5 założenie i podstawienie −
log
2
x
21 paź 22:37
Janek191:
log
x
2 + log
2
x = 2,5 ; x > 0 i x ≠ 1
1
+ log
2
x = 2,5
log
2
x
1
+ t = 2,5 / * t
t
t
2
+ 1 = 2,5 t t
2
−2,5 t + 1 = 0 Δ = 6,25 − 4*1*1 = 2,25
√
Δ
= 1,5
2,5 − 1,5
2,5 + 1,5
t =
=
1
2
lub t =
= 2
2
2
czyli log
2
x =
1
2
lub log
2
x = 2 x = 2
0,5
=
√
2
lub x = 2
2
= 4 ===============================
21 paź 22:37