Jak to rozwiązać:
kamczatka: Jak to rozwiązać:
21 paź 22:15
bezendu:
A jak Ty byś to rozwiązał ? To nie jest trudne przecież
21 paź 22:26
kamczatka: podzielić przez 2 i wyjdzie 32+(0,5n−0,5)(−0,25)*n=935 ?
21 paź 22:28
Piotr 10: Raczej pomnożyć obustronnie przez 2 najpierw
21 paź 22:28
bezendu:
| 64+(n−1)(−0,5n) | |
| =935 / 2 |
| 2 | |
21 paź 22:29
kamczatka: czemu n tylko wymnożone przez −0,5 ? a co z resztą liczb ?
21 paź 22:32
Piotr 10: Błąd
bezendu
21 paź 22:35
bezendu:
Widzę właśnie
21 paź 22:35
Piotr 10: To poprawiaj

. Ja to spadam czytać streszczenie lektury
21 paź 22:37
kamczatka: a jakby mnożyć przez 2 to n też trzeba pomnożyć i by było:
2*32+(n−1)(−0,5)(*2n)=1870 ?
21 paź 22:38
bezendu:
Ja też uciekam bo już wszystkie nieprzygotowania wybrałem z polskiego
21 paź 22:39
kamczatka: ale dobrze to napisałem u góry ?
21 paź 22:40
Piotr 10: | [2*32+(n−1)(−0,5)]*n | |
| =935 |
| 2 | |
Może to coś pomoże. Wcześniej źle zrobione.
Ja teraz mam lekturę ''Wesele'', jutro ją zaczynam przerabiać haha
21 paź 22:43
Janek191: | | [ 2*32 + ( n −1)*( −0,5)]*n | |
|
| = 935 / *2 |
| | 2 | |
64 n − 0,5*(n
2 − n) = 1870 / * 2
128 n − n
2 + n = 3 740
n
2 − 129 n = 3 740 = 0
Δ = 16 641 − 4*1* 3 740 = 16 641 − 14 960 = 1 681
√Δ = 41
| | 129 − 41 | | 129 + 41 | |
n = |
| = 44 lub n = |
| = 85 |
| | 2 | | 2 | |
21 paź 23:14
Janek191: | | [ 2*32 + ( n −1)*( −0,5)]*n | |
|
| = 935 / *2 |
| | 2 | |
64 n − 0,5*(n
2 − n) = 1870 / * 2
128 n − n
2 + n = 3 740
n
2 − 129 n = 3 740 = 0
Δ = 16 641 − 4*1* 3 740 = 16 641 − 14 960 = 1 681
√Δ = 41
| | 129 − 41 | | 129 + 41 | |
n = |
| = 44 lub n = |
| = 85 |
| | 2 | | 2 | |
21 paź 23:14