matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
geometria itp.
misio19891:
Wiadomo, ze Ś jest srodkiem docinka AB oraz punktu C nalezy do odcinka BS. Uzasadnij, ze 2|CS|=|AC|−|CB|
21 paź 22:12
dyzio:
|AS|= |SB| |AC|= |AS|+|C| |SB|= |CS|+|CB| +............................... |AC|+|SB|= |AS|+|SC|+|SC|+ |CB| |AC|+|SB|=|SB|+2|CS|+|CB| ⇒ 2|CS|= |AC|− |CB|
21 paź 23:54