Proste równanie macierzowe
BobBudowniczy: X*A*A
T = B − E
Przepraszam, że macierze tak krzywo, ale prościej nie potrafiłem, nie potrzebuję rozwiązania,
jedynie jakby ktoś mógłby mi powiedzieć jak zrobić przekształcenia równania, z góry dziękuję
21 paź 21:58
Krzysiek: A*AT=C
XC=B−E
X=(B−E)C−1
21 paź 22:01
BobBudowniczy: No cholera, tak zrobiłem i mi wyszedł jakiś kalafior, jeszcze raz to przeliczę, i napiszę czy
wyszło, dziękuję za pomoc!
21 paź 22:01
21 paź 22:03
BobBudowniczy: A jeżeli po lewej stronie mam ten nawiasik (B−E)*C−1, to najpierw odejmuję sobie od macierzy B
tą macierz jednostkową, czy wymnażam to wszystko między sobą i dopiero potem odejmuję?
Mam (B−E)*C−1 czy B*C−1 − E*C−1 ?
21 paź 22:07
Krzysiek: nie ma znaczenia,ale chyba prościej jest odjąć 2 macierzy i raz pomnożyć niż dwa razy mnożyć
macierze.
21 paź 22:12
BobBudowniczy: Dobra znalazłem mój błąd, jak już obliczyłem sobie C
−1 i mnożyłem to przez macierz B, to
zapomniałem o mnożeniu macierzy i po prostu mnożyłem odpowiedni elementy, za bardzo
pośpieszyłem, dzięki za pomoc
21 paź 22:17