Uproszczenie wyrażenia
Alojzy: 3√7+5√2*(√2−1) − czy ktoś wie jak uprościć to wyrażenie? Wiem, że trzeba zamienić
pierwiastki na potęgi (typu 1/3), ale nie wiem jak dalej liczyć..
21 paź 21:22
Bizon:
(
√2−1)
3=2
√2−6+3
√2−1=5
√2−7
i teraz wprowadź to pod pierwiastek −
21 paź 21:38
ZKS:
Biozon jak zauważyłeś (√2 − 1)3 = 5√2 − 7 więc (√2 + 1)3 = 5√2 + 7.
(√2 + 1) * (√2 − 1).
21 paź 21:40
Bizon:
identycznie jak (5
√2+7)(5
√2−7) −
21 paź 21:45
ZKS:
Mniejsze liczby.
21 paź 21:48
Alojzy: Chyba rozumiem. Znaczy: 5√2+7 jest równe {√2+1).
To jeszcze dopytam jak zrobić drugą część tego zadania:
√4+2√3−√3
Tutaj zacząłem kombinować z potęgami czego końcowym równaniem jest:
√(4+1212)−√3
Nie wiem czy dobrze kombinuję, czy jednak źle.
21 paź 21:49
Alojzy: Pisanie trochę mi zajęło

Próbowałem mianownik rozwalić w podobny sposób jak wyżej pokazaliście, ale chyba nie tędy
droga(?)
21 paź 21:50
Alojzy: Ok już rozwiązałem. Już mam. Dzięki Wam wielkie
21 paź 22:03