rownania krzywej
zadanie: mam pytanie
jak rozpoznac dana krzywa majac jej rownanie ogolne? (tzn. kiedy na pewno to nie bedzie okrag
czy hiperbola czy elipsa albo kiedy bedzie)
np. x2+2x+y2+6y+4=0 lub 2x2+2x−y2+4y−3=0 ?
21 paź 21:15
matyk: Pierwsze − to może być okrąg
Drugie − to może być hiperbola
Naucz się równań tych 3 podstawowych krzywych.
Np. Jeśli to ma być okrąg to przy x
2 i y
2 współczynnik jest równy 1. (chyba, że całe równanie
ma dzielnik).
21 paź 21:22
zadanie: a jak bedzie x2−y2 to juz nie bedzie okrag bo miedzy nimi musi byc plus tak?
21 paź 21:27
Mila:
1) x
2+2x+y
2+6y+4=0 okrąg , są na to wzory, jak rozpoznawać.
jeśli dodatnie i jednakowe wsp. przy x
2 i y
2, nie ma mieszanych iloczynów to okrąg
Postać kanoniczna:
(x+1)
2−1+(y+3)
2−9+4=0 Uzupełniałam do kwadratu dwumianu i odjęłam nadmiar.
(x+1)
2+(y+3)
2=(
√6)
2
2) to nie będzie okrąg , ani elipsa, różne znaki przy x
2 i y
2
2x
2+2x−y
2+4y−3=0
2(x
2+x)−(y
2−4y)−3=0
| | 1 | | 1 | |
2[(x+ |
| )2− |
| ]−[(y−2)2−4]−3=0 |
| | 2 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | |
2(x+ |
| )2− |
| −(y−2)2+4−3=0 |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
2(x+ |
| )2− |
| −(y−2)2+4−3=0 |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
2(x+ |
| )2−(y−2)2+1− |
| =0 /*2 |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
2(y−2)2−4((x+ |
| )2=1 hiperbola |
| | 2 | |
21 paź 21:34
21 paź 23:29
bezendu:
Mila a masz jakiś link do funkcji kwadratowej, ale nie do podstawy tylko do rozszerzenia,
żeby ogarnąć te zadania z parametrem ?
21 paź 23:33
21 paź 23:37
bezendu:
Dziękuję, jutro się postaram zrobić i w razie problemów pisać
21 paź 23:38
zadanie: dziekuje
22 paź 13:02