w dwoch stopach miedzi
matma: w dwoch stopach miedzi i cynku stosunki wagowe tych metali wynosza odpowiednio 4:1 i 1:3. Po
stopieniu 10 kg pierwszego stopu, 16 kg drugiego i pewnej ilosci czystej miedzi otrzymano
stop, w ktorym miedz i cynk pozostaja w relacji 3:2. Oblicz ciężar nowego stopu.
Jak sie za to zabrac?
21 paź 21:10
matma: ?
21 paź 21:19
21 paź 21:22
Janek191:
4 + 1 = 5
Mamy 5 części miedzi i cynku . Z czego 4 części miedzi, więc miedź stanowi
1 + 3 = 4
Mamy 4 części miedzi i cynku w II stopie. Z czego 1 część miedzi, więc miedź stanowi
21 paź 22:13
Gustlik:

w dwoch stopach miedzi i cynku stosunki wagowe tych metali wynosza odpowiednio 4:1 i 1:3. Po
stopieniu 10 kg pierwszego stopu, 16 kg drugiego i pewnej ilosci czystej miedzi otrzymano
stop, w ktorym miedz i cynk pozostaja w relacji 3:2. Oblicz ciężar nowego stopu.
Metoda kubełkowa, jak przy stężeniach procentowych. Na rysunku w kubełkach podałem "stężenie"
miedzi w każdym stopie.
| 4 | | 1 | | 3 | |
| *10+ |
| *16+1*x= |
| (26+x) |
| 5 | | 4 | | 5 | |
60+5x=3(26+x)
60+5x=78+3x
5x−3x=78−60
2x=18 /:2
x=9 ← tyle dodano czystej miedzi
Odp: 26+9=35 kg ← taki był cieżar stopu
22 paź 01:53