Ile ma rozwiązań
Dawid: Równanie (X+2)2=16
21 paź 21:06
bezendu:
|x+2|=4
x+2=4 lub x+2=−4
x=2 lub x=−6
21 paź 21:08
ZKS:
21 paź 21:09
Piotr 10: (x+2)
2 − 4
2=0
(x+2−4)(x+2+4)=0
x=2 v x= − 6
21 paź 21:10
ZKS:
To ja jeszcze policzę Δ oraz x1 i x2.
Żartowałem.
21 paź 21:14
Dawid: JA tak zrobiłem i jest git
21 paź 21:15
bezendu:
ZKS co ludzi straszysz
21 paź 21:17
Piotr 10:
21 paź 21:19
Piotr 10: (x+2)
2=16
x
2+4x+4=16
x
2+4x−12=0
Δ=16+48=64
√Δ=8
| | −4−8 | | −4+8 | |
x1= |
| =−6 ⋁ x2= |
| =2 |
| | 2 | | 2 | |
21 paź 21:22
bezendu:
A jednak
21 paź 21:24
Piotr 10: Delta rządzi
21 paź 21:24
bezendu:
x2+4x−12=0
x2−2x+6x−12=0
x(x−2)+6(x−2)=0
(x−2)(x+6)=0
x=2 lub x=−6
21 paź 21:25
Piotr 10: Hahha

Chyba wszystkie już sposoby zostały pokazane
21 paź 21:26
bezendu: Do wyboru do koloru
21 paź 21:27
Piotr 10: (x+2)2=16 *√
Ix+2I=4
Korzystam z interpretacji geometrycznej
Szukam liczb na osi liczbowej, których odległość od liczby ''−2'' wynosi 4.
Odp: x=−6 ⋁ x=2
21 paź 21:29
bezendu:
Rozważam w przedziałach:
10 (−∞,−2)
−x−2=4
−x=6
x=−6∊(−∞,−2)
20 <−2,∞)
x+2=4
x=2∊<−2,∞)
21 paź 21:32
Piotr 10: No nie mogę
21 paź 21:32
bezendu:
Twój ruch..
21 paź 21:33
matyk: Wszystkich sposobów nie jesteście w stanie pokazać
21 paź 21:34
Piotr 10: Jeszcze graficznie można to zrobić. Narysować wykres y=IxI zrobić translację o wektor
u
→=[−2;0] i odczytać dla jakich argumentów wartość funkcji wynosi 4
21 paź 21:36
bezendu: Ja już pomysłu nie mam
21 paź 21:37
Piotr 10: Wygrałem
21 paź 21:38
ZKS:

Rysujemy parabolę
y = (x + 2)2 oraz prostą
y = 16. Punkty przecięcia to nasze
rozwiązanie.
Z rysunku odczytujemy
x = −6 oraz
x = 2.
21 paź 21:38
Piotr 10: I jak zawsze
ZKS nas zniszczył
21 paź 21:39
ZKS:
21 paź 21:47
Piotr 10: Ulalala
21 paź 21:53