1. przed zachodem słońca promienie słoneczne padają na ziemie pod kątem 15 stopni , drzewo w
tym czasie rzuca cień długości 15 m. Wysokość drzewa jest równa w przybliżeniu ?
− musi wyjść 4m
2. Drabinę oparto o ścianę budynku tak , że tworzy z podłożem kąt α i tgα = 8/3 musi wyjsc 1
i 1/3
3.W trójkącie którego kąty mają miary 60 , 45 , i 75 stopni poprowadzono wysokość z wierzchołka
kąta o największej mierze . W jakim stosunku wysokość dzieli bok trójkąta ? musi wyjść √3 :
1
4. W trójkącie równoramiennym ABC: |AC|=|BC|= 4 √3 , |∡ ACB| = 30 stopni . Z wierzchołka A
poprowadzono środkową AD . Oblicz pole trójkąta ADC .
Boski, ale poglądowy rysunek do 1 zadania xD
Na niebiesko jest zaznaczony cień
Czerwone to drzewko
Lewy górny róg to słoneczko
| 15m | ||
ctg150 = | ||
| h |
Przypomnę, że ctg150 = ctg450 − ctg300
A żeby to ładniej wyglądało narysuje Ci fajniej
Teraz elegancko widać co masz do czego